Guttatus Ocicats

 

Guttatus on latinaa ja tarkoittaa täplikästä. Ocicat on yleensä täplikäs kissa, mutta satunnaisesti kuviointi voi olla ns. klassinen tabby, eli paksuraitakuvionti kuten seuraneitimme Typy typsykkä vieressä

Täplikäs oci tuo mieleen villit viidakkokissat, kun taas raidallinen oci luomoaa voimakkaalla kuviollaan. 

Nimeksi rodulle tuli Ocicat, koska kissa muistutti oselottia.

Ocicat on isoja villikissoja muistuttava täplikäs kissarotu. Oceja kasvatetaan juuri tuon kauniin turkin vuoksi, josta ne saavat villin ulkonäkönsä. Rotuna ocicat on keskikokoinen, lihaksikas kissa. Lihaksikkuuden toteaminen on helppoa: ocicat painaa enemmän kuin koko antaisi ymmärtää!

Meidän kissalamme ensimmäinen ocicat on Moona, muitakin kutsumanimiä on (Monttu, Ocipulla). Moona on kissalamme todellinen lellikki, hän saa anteeksi moniakin törmäilyjään pelkällä katseellaan. Ensimmäinen pentueemme näki päivänvalon 4.3.2000, äitinä oli toinen ocimme Wanda, joka tuli Moonalle kaveriksi. Alla olevassa kuvassa on Moona vasemmalla ja Wanda oikealla. 

Toinen jalostusnaaraamme on Mami (kuvassa oikealla), suklaatäplikäs Typyn siskotyttö. Mami on luonteeltaan ujo ja varovainen, mutta tarpeentullen osaa pitää kuria muille kissoillemme. Mami sai ensimmäiset pentunsa 17.12.2000.

Mami on myös kissalamme ensimmäinen ns. EC-kissa, eli Mami valmistui Turussa 6.10.2002 Europa Championiksi.

Ja niinkuin kasvattajilla keskimäärin aina, meillekkin on jäänyt omia kasvatteja asustelemaan. Ensin isännän toiveesta kotiin jätettiin Kille, tuo hopeatäplikäs hurmuri, joka haukottelee sivumme alalaidassa. Kille on ensimmäinen oma kasvattimme, joka on saanut tuon halutun EC-tittelin. Tämä tapahtui 15.6.2003 Jämsässä. Kille kuvassa EC-palkintojen kera vieressä.

Kissalan emäntä halusi jättää kotiin yhden uuden kasvatusnaaraan, ja niinpä meillä asustelee nykyään myös Tiitu, lilatäplikäs neitokainen, joka synnyttikin ensimmäiset pentunsa 31.10.2003. Pentujen isänä on Tiitun mielitietty Kille.

Millainen on Ocicat?

Oci on luonteeltaan mitä mainioin seuralainen, välillä jopa kiusallisen, koiramaisen seurallinen, seuraten isäntäväen tekemisiä lähietäisyydeltä: sanomalehden lukua lehden päällä istuen välillä sivuja huitaisten. 

Tiskaaminenkin on hauskaa vaikka välillä saattaakin vähäisen kastua. Kirjoitustyö on Ocin yksi mieliharrastuksista - kirjoittavaa kynää on mukava jahdata. Tietokoneetkin kiinnostavat Ocia; Hiiren liikkeet ruudulla saavat aikaan saman reaktion kuin oikeatkin hiiret!